zaterdag 26 februari 2011

Lima

Lima, metropool met 9 miljoen mensen aan de Stille Zuidzee. Het was er lekker zomerweer rond de 25 graden ... Dankzij een gouden tip van mijn nonkel Harrie ben ik in de wijk Barranco van Lima terechtgekomen. Daar woont namelijk de Belg Jean-Paul uit Deinze met zijn Peruaanse vrouw Geraldine. Het huis ligt op 50 meter van de zeeklif en op 5 minuutjes van het bijzonder gezellige centrum van Barranco. Je waant je in een hippe wijk van Barcelona, de huizen hebben er vrolijke kleuren en er is veel artistieke graffiti in de straatjes ... Ik had niet beter terecht kunnen komen ... Barranco is mijn favoriete wijk in Lima !


De 'guesthouse' van Jean-Paul noemt Save in Lima, en de naam suggereert al dat het niet zo veilig is in de Peruaanse hoofdstad. Maar in de toeristische wijken Miraflores en Barranco valt dat best mee ...  Hermanski zou normaal gezien maar 1 dag in Lima blijven en vervolgens het vliegtuig nemen naar het Paaseiland. Het vliegtuig vertrok om 0.55 uur woensdagnacht ... maar woensdagnacht is niet woensdagnacht, maar dinsdagnacht zoals we zeggen ! Dat merkte Hermanski ook toen hij 's woensdags wakker werd in Lima, en dacht aaah 'nondeju' ik heb mijn vlucht gemist, het kan niet waar zijn ! Het was dus wel waar !

Om de kater van de gemiste vlucht naar een paradijselijke eiland door te spoelen ... is Hermanski naar het strand getrokken. Het strand van Lima heeft leuke surfgolven ... en er loopt ook opvallend veel vrouwelijk schoon ! Verder zijn er bijzonder veel strandventers die met allerlei lekkers rondkomen. De meeste stranden hebben geen zand maar keien. Het strand dat Hermanski had uitgekozen Estrellas was wel voorzien van een zandlaag. De kuststrook van Lima, ziet er een beetje uit als Santa Monica in Los Angeles (zonder het prachtige uitgestrekte zandstrand dan) maar wel met de typische zandkleurige kliffen en palmbomen ... en een drukke kustweg langs de klif.

 

Een dagje strand kan wonderen doen en de volgende dag was de gemiste vlucht al iets meer vergeten en ging Hermanski de rest van Lima verkennen. De vrouw van Jean-Paul raadde het oude stadscentrum aan en daar ging het dus op af ! Het stadscentrum heeft een mooi plein Plaza Mayor met kathedraal palmbomen, fontein en veel donkergeel geschilderde gebouwen. Twee straten verder had Jean-Pauls vrouw een Fransiscanerklooster aangekruist op de kaart, een klooster met katakomben (vol beenderen en schedels van gestorven mensen), maar het klooster had ook de iets aangenamere collectie schilderijen van Pieter-Paul Rubens ... zowaar de kunstwerken van een landgenoot in Lima !


In de kathedraal, te zien op bovenstaande foto, ligt het stoffelijk overschot van Francisco Pizarro de Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador. De man die de geschiedenis van Zuid-Amerika herschreef ! "A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" quote van Amerikaans filisoof Will Durant. Dat geldt eigenlijk ook voor het Inca rijk. De laatste Inca heersers de twee broers Attahuallpa en Huascar waren in een machtsstrijd verwikkeld waar Francisco Pizarro handig gebruik van maakte om het Inca rijk te doen vallen !


Na de kathedraal bezocht te hebben, sprong Hermanski op een rondritbus. Die bus reed naar een heuvel waar je een uitzicht had over heel Lima en zijn verschillende wijken. Onderweg kreeg Hermanski een zwats water door het venster van de bus in zijn gezicht gesmeten. Medepassagier Melissa uit Santa Cruz Bolivia vertelde dat het watergooien, een traditie is in de februari-maand. Het is een onderdeel van carneval dat in Lima de hele maand februari duurt.


Ondertussen had Hermanski zijn vlucht naar het Paaseiland kunnen verzetten naar zondagnacht. Ook 0.55 uur maar deze keer zou Hermanski zijn vlucht niet missen !

Door onvoorziene omstandigheden heeft hij langer met Peru's hoofdstad Lima kunnen kennismaken... De stad heeft me aangenaam verrast, ondanks alle negatieve verhalen die ik vooraf hoorde, was het toch een aangename tijd daar in Lima met leuke ontmoetingen.  Zo verbleef in het 'guesthouse' ook de Amerikaan Joe ...die een huis heeft in de Bay area van San Francisco en ook in Palm Springs, California. Joe heeft jarenlang tropische planten ingevoerd vanuit Hawaii naar het vaste land en is nu op pensioen. Hij heeft al vele wereldreizen gemaakt ... en het was boeiend om aan de ontbijttafel naar zijn verhalen te luisteren ! "I don't want to play golf like the rest of the retired people in Palm Springs, I wanna see the world ":... zei Joe
 

Aangenaam verrast dus door de stad... maar Lima blijft Zuid-Amerika ... toen ik op de luchthaven een taxi nam terug naar Barranco, reed de chauffeur toen we de parking verlieten zonder te betalen door de slagboom. Met als gevolg dat de slagboom knarsend op het koetswerk van zijn auto terechtkwam, daarna volgde een slingerende Miami Vice rit door de straten van Lima tot in bovenstaande plaza in Barranco ...  Zuid-Amerika heeft het karakter van Diego Maradonna ... geniaal en gek tegelijk !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten