zondag 6 februari 2011

Cai Cay

Hermanski doet 4 weken vrijwilligerswerk voor het Yunca Punku project in CaiCay. Het dorpje ligt in de heilige vallei zij aan zij met de snelstromende Urubamba rivier, enkele kilometers verder dan de Inca-ruïnes van Pikillaqta. Hermanski neemt 's maandags de bus vanuit Cusco richting San Salvador, net voordat we San Salvador bereiken stapt hij of om vervolgens een 1 sol kostende taxirit naar het dorpje CaiCay te nemen, waar hij tot vrijdagsavonds verblijft. In het weekend is een appartement in Cusco, zijn thuis ver weg van huis. The best of both worlds : in de week de rust van de vallei en in het weekend de drukte en vertier van de stad.


Het Yunca Punku project is vernoemd naar een vlakbij gelegen eeuwenoude Inca-brug over de Urubamba rivier. Het project slaat dan ook een brug tussen Peru en de Westerse wereld. Vrijwilligers vanuit Europa en Noord-Amerika komen in CaiCay in contact met de Peruaanse cultuur, terwijl de kinderen van CaiCay in contact komen met de Westerse wereld. Ook een best of both worlds.

CaiCay ligt niet echt langs een belangrijke verbindingsweg, auto's passeren er dan ook zelden over de 500 m verharde weg dat het dorpje rijk is. De kinderen spelen -lekker ouderwets- de hele dag door op straat. Er staan in totaal 64 kinderen op de aanwezigheidslijst van het project, dagelijks komen er tussen de 25 a 35 kinderen naar het klaslokaal ...  Deze week donderdag op de wekelijkse sportdag was een topdag met 42 kinderen present. Dat is een hele bende en Hermanski stond er de voorbije 2 weken alleen voor ... vanaf volgende week komt er versterking onder de vorm van 3 vrijwilligers : 2 ladies uit Duitsland en 1 uit Nederland.


Omdat er de voorbije weken maar 1 vrijwilliger was, werd er enkel in de namiddag 2 uurtjes les gegeven. Piece of cake zul je zeggen ... maar het is toch een hele opgave om deze mix van leeftijden -kids tussen 2 en 16 jaar- twee uur lang te entertainen. Door deze parttime-leraar-ervaring heeft Hermanski alleen maar meer respect gekregen voor de vele leerkrachten die mijn familie rijk is ... Het vraagt toch veel arbeid en creativiteit om die bengels te begeleiden.

Er wordt wiskunde, engels en aardrijkskunde gegeven aan de oudsten, en de jongsten spelen spelletjes of maken tekeningen dat het een lieve lust is. Kabouter Plop is nu ook in Zuid-Amerika geintroduceerd. Hermanski leert ondertussen zelf ook nog wat bij, zo is de Engelse les paradoxaal genoeg een ideale springplank om het Spaans wat bij te schaven.


De Peruaanse Ernesto is de man achter het Yunca Punku project, hij is een gepensioneerd ingenieur. Ernesto dacht dat Praag de hoofdstad van België was. Maarja zo gek is dat ook weer niet ... Kent er iemand in België de hoofdstad van een klein land in Zuid-Amerika, pakweg Paraguay bijvoorbeeld ? Als Hermanski hier in Peru zegt dat hij uit Belgica komt, zeggen ze meestal oei dat klinkt ver weg, ligt dat land ergens in Europa ? No, Belgica lies somewhere over the rainbow ... nunca sabe donde estas ... zelfs de eigen regering kan het niet vinden !

In het weekend is er tijd om in Cusco kopieën te maken ... Onder andere Kuifje en de smurfen worden naast Mickey Mouse digitaal uitgeprint om de CaiCay-iaanse jeugd te entertainen. Ook heeft Hermanski al enkele 'educatieve' spellen gekocht op de zaterdagmarkt zoals Scrabble en Pictionary. Scrabble op zijn Spaans is natuurlijk ook educatief voor señor el profesor. Hermanski begint zich al een dorpsschoolmeester te voelen als hij door Caicay wandelt, omdat alle kinderen van het dorp hem herkennen ... Hey señor Tom, que pasa ?


Op de wekelijkse sportdag trekken we met zijn allen naar het plaatselijke voetbalveld aan de rand van het dorpje, waar ook de officiële school ligt (die nu gesloten is, vanwege zomervakantie). Het voetbalveld heeft het mooiste stadion ter wereld in de vorm van de omringende bergen van de heilige vallei. De plaatselijke school is een groot modern gebouw, met een hypermodern minivoetbalveld waar menige Belgische stad jaloers zou op zijn. Dat zie je wel meer in Peruaanse dorpjes ... een gigantisch schoolgebouw annex voetbalterrein of twee. De -voor Peruaanse begrippen- moderne schoolgebouwen passen niet echt in de eenvoudige dorpjes, waar de meeste huizen uit adobe-stenen zijn opgetrokken ...veelal ontbreekt er glas in de ramen van de huizen, en lijken de kamers zo over te gaan in de tuin. Echt wel een terug-in-de-tijd-Bokrijk gevoel.


Zo hebben de overburen van Hermanski, twee blauwe deuren in hun huis. Langs de ene deur komen 's avonds en 's morgens de koeien binnen en buiten en langs de andere deur krijg je toegang tot een buurtwinkel. De beurtwinkels zijn nog niet uitgestorven in Peru, CaiCay heeft er wel een stuk of 6, 7 ... piepkleine 1 kamerwinkels waar de plaatselijke bevolking elkaar ontmoet om de laatste roddels uit te wisselen. Het leven zoals het is Peru ...

By the way voor uw trivial-pursuit-kennis... Asuncion is de hoofdstad van Paraguay !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten