maandag 14 februari 2011

Cola with a twist of coca, please !

Hermanski is binnengesprongen in het piepkleine Museo de la coca in San Blas, Cusco. Dat de magische blaadjes zowel een zonnige als een donkere zijde hebben kon hij met eigen ogen aanschouwen.

Al sinds mensenheugenis worden de coca bladeren in allerlei ceremonies gebruikt in Peru en omstreken. De coca plant wordt dan ook als heilig beschouwd ... en wordt als offer in de vorm van drie blaadjes (een coca-kintu) aan de berggoden (Apus), de zon (Inti) en moeder aarde (Pachamama) geschonken.


De cocabladeren worden ook gebruikt om op te eten ... soms in combinatie met llipt'a dat is een soort as van een plantaardige substantie (o.a. quinoa) die de alkaloïde in de coca bladeren doet vrijkomen. Hierdoor krijg je een verdovend gevoel in je mond (een lichte tandartsverdoving). Hermanski heeft dit zelf uitgetest en het blijkt te kloppen.
coca thee

De vele positieve effecten van de cocaplant zijn al eeuwen gekend in Zuid-Amerika, in het westen is de plant alleen maar gekend onder de vorm van de drug cocaïne. Ze hebben mij hier al verschillende keren gewaarschuwd om geen cocabladeren mee te nemen op het vliegtuig, wegens ten strengste verboden ! In het museum hingen foto´s van bekende ´slachtoffers´ van de drug o.a. Whitney Houston, Diego Maradonna en Freddy Mercury.



Coca groeit in de ´wenkbrauw van de jungle´ in het overgangsgebied tussen het hooggebergte en de echte jungle. De USA heeft een beetje hypocriete relatie met de coca plant, langs de ene kant komt de DEA (Amerikaanse drugspolitie) zelf in de Zuid-Amerikaanse landen de cocaplantages met pesticide kapotspuiten, om de invoer van cocaïne in de US te beperken, langs de andere kant is de US de grootste legale invoerder van coca-bladeren (daarover later meer).

Een verhaal dat ik hier opgepikt heb van de waanzin van deze oorlog tegen de drugs, is ´the story´ van een Amerikaanse familie die met hun Cesna vliegtuigje over het  grensgebied tussen Columbia en Peru aan het vliegen waren. Hun vliegtuigje werd uit het luchtruim geschoten door de DEA, die dachten dat het drugstrafficanten waren. De tragiek van een absurde strijd ... de Amerikanen zouden zich beter eerst afvragen waarom ze een zo groot cocaïne probleem hebben in hun land.

Langs de ene kant voert de VS dus oorlog tegen de plant, langs de andere kant is het tevens de grootste legale invoerder van coca ... Niemand minder dan de Coca Cola company voert jaarlijks tonnen coca in om het te gebruiken als extract in het wereldberoemde drankje. Wereldwijd zitten er dus miljarden mensen al jarenlang onbewust aan de coca !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten