vrijdag 25 februari 2011

San Salvador

San Salvador ... die naam stond in grote letters op de voorruit van de bus die Hermanski  iedere week richting CaiCay nam.  Op een bus zitten met de naam San Salvador ...oftewel de heilige verlosser, is natuurlijk wel grappig an sich. Kan ik de bus naar de verlosser krijgen ? No problema señor Tom, just hop on ! De lokale bussen hebben hier allemaal een busboy, een jong gastje die de deur open en dicht doet, en het geld ontvangt. Hij roept ook constant de verschillende bestemmingen die we aandoen -naar de mensen langs de kant van de weg- in een onverstaanbaar staccato Spaans. 

Je kan de bus namelijk overal tegenhouden, gewoon je hand uitsteken en de bus stopt voor jou. Afstappen kan ook overal  ... bij het afstappen roept de busboy ... abajo, abajo, abajo ...bij het opstappen roept hij ... sube, sube, sube... De busboy zelf hangt meestal als een circusartiest aan de deur te bengelen. Het op- en afstap systeem is zeer handig, want je bent altijd precies waar je zijn moet !



San Salvador is dus de terminus van de busroute, maar Hermanski bereikte de voorbije 4 weken nooit de verlosser omdat hij  iedere week vroeger afstapte om naar CaiCay te gaan. Op zijn laatste week in de heilige vallei, wou hij dat fameuse San Salvador wel eens gaan bezoeken.

 

2 soles en een half uurtje later, stond hij van CaiCay in het dorpje San Salvador. Een pueblo zoals zovelen in Peru ... met kleine buurtwinkeltjes, met adobe stenen gebouwde huisjes en voor de rest niet veel soeps. Wisselgeld is altijd een probleem in die kleine buurtwinkeltjes ...(wisselgeld is eigenlijk tout court ... een probleem in Peru) als je geen gepast geld bijhebt, kun je maar beter geen bankbiljet van 50 soles bijhebben ! Ze hebben namelijk nooit veel wisselgeld bij de hand in de Peruaanse winkeltjes ... Een briefje van 10 soles gaat nog juist, maar betaal je met 20 soles dan vliegt de verkoper de deur al uit om bij de andere winkeltjes wisselgeld te halen. 50 soles (13 euro) is meestal een no-go bedrag in een Peruaans winkeltje ... Je kan maar beter niet te veel geld bij hebben, want je kan toch niets kopen :-) Met een zak kleingeld daarentegen kom je overal in Peru !

In San Salvador is er ook een befaamd bedevaartsoort, dat van Señor de huanca (klik voor Spaanse uitleg). De berg waar het klooster op gebouwd is, heeft mooie rotsformaties en doet een klein beetje denken aan de Montserrat berg met klooster in Spanje, 50 km van Barcelona.

Hermanski vertrok dus vanuit San Salvador op één-urige bedevaart richting het roodkleurige klooster. Eénmaal boven, nam señor Tom een kijkje in de kerk ... Hij was nog geen 5 minuten binnen, toen plots buiten de zondvloed losbrak ... de hemelsluizen gingen 30 minuten open, daarna blonken -door de regenval-, de mooie rotsformaties op de berg als nieuw ! Een hemels schouwspel ;-)


Op de terugweg naar het dorpje kwam er een tuktuk taxi voorbij, die Hermanski voor 1 sol in het dorpje van de verlosser afzette ... waar de bus richting CaiCay al klaar stond ... sube, sube, sube ... señor !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten