zaterdag 26 februari 2011

Nasca ... monkey on the left

Nasca, 12 uur ´s avonds, het is zwoel zomerweer en op de Plaza de Armas zitten nog enkele mensen te genieten van de mooie zomeravond. Hermanski checkt in in zijn hotel voor 1 nacht, een snelle douche later ploft hij op het bed neer ... morgen wachten de Nasca lines ! Er was afgesproken om om 8 uur te vliegen, het werd echter 10 uur ... Peru time, u kent dat wel. Medepassagiers in het Cesna vliegtuigje waren een Nederlands koppel Gerard en Elizabeth en twee Japanners van vlakbij Tokyo en 1 Hermanski ! Hermanski mocht helemaal vanachter plaatsnemen. Het vliegtuig ging de lucht in en een 5 minuutjes later, hingen we boven de befaamde Nasca lijnen. Alsof God figuurtjes in de woestijn gedroedeld heeft ...


De figuren zijn echter niet zo goed zichtbaar in realiteit, als op deze foto ... In feite is alleen de kolibrie (laatste foto) heel goed zichtbaar. De andere tekeningen daar moet je wat meer moeite voor doen ... en dat doet de piloot dan ook. Het Cesna vliegtuigje ... dat op zich al een speelbal is van de wind, draait in een 8-vorm over de tekeningen ... zo zie je ze telkens twee maal !

de astronaut (wie verzint die namen ?)
Maria Reiche is een bekendheid in Nazca. De Duitse vrouw, die op 29 jarige leeftijd in Peru ging werken ...  als lerares en nanny ...werd op 37 jarige leeftijd assistent van de Amerikaanse archeoloog Paul Kosak, de man die de Nasca lijnen ontdekte. Reiche zette later zijn werk voort, en maakte van de Nasca lijnen uiteindelijk haar levenswerk. Door onder andere te lobbyen voor onderzoek naar en bescherming van de mysterieuze figuren in de woestijn. In haar boek "the mystery of the desert" beschrijft ze dat ze de lijnen ziet als astronomische spiegelingen van de sterrenhemel. "As above, so below" !

Monkey, on the left ! Passengers ...
Doordat Hermanski eerst de foto´s al gezien had van de figuren, dacht hij dat ze allemaal gigantisch en duidelijk zichtbaar waren ... De grootste is 270 meter breed... wat toch al kan tellen ! Maar niet allen waren even duidelijk, en als de piloot in de koptelefoon niet duidelijk maakte waar ze lagen, dan was het soms toch even zoeken. Door al de achtvormige cirkels van het vliegtuigje, begon Hermanski zich minder te interesseren voor de lijnen ... maar ging zijn focus meer naar-zijn-ontbijt-binnenhouden ! Raar toch hoe uw prioriteiten op een minuutje kunnen veranderen, de lijnen interesseerde hem nog maar matig ... Hermanski wou zo snel mogelijk weer vaste grond onder zijn voeten voelen. Het vliegtuigje maakte namelijk niet alleen de figuur 8, maar het ging ook scheef hangen zodat we zeker een goed zicht hadden op de tekeningen !

spiderman
Na een laatste cirkel, ging het terug richting vliegveld ! Allelujah ! Eenmaal terug op de aarde geland, ging het weer ietsje beter met Hermanski´s ingewanden... Na een doucheke in het hotel, was hij weer wat meer mens ... maar de geplande uitstap naar de vele archeologische ruïnes die de Nasca cultuur in de omgeving heeft achtergelaten (Nasca is meer dan de lijnen), werden uitgesteld voor een volgende reis of een volgend leven ! Rustig op een terraske zitten bij 30 graden, om te bekomen van de Nasca lijnen, meer moet dat niet zijn !

Dankzij het droge woestijnklimaat, kunnen de lijnen trouwens bewaard blijven. Het regent praktisch nooit in Nasca. Net als de pyramides, zijn deze lijnen een mysterie ... Wat zouden we zijn zonder "the good old mystery"  (het Nasca-mysterie). Iedereen kan zijn eigen theorie loslaten op het fenomeen ! Wat is de uwe ?




kolibrie, goed te zien vanuit het vliegtuigje




























Peru is vooral gekend voor de Inca´s. Vanwege Machu Picchu maar ook omdat de Inca beschaving een soort van "kroon op het werk" was van eeuwen aan verschillende culturele stromingen in Peru. Maar dat Peru, meer is dan de Inca´s, maken de Nasca lijnen en ruïnes wel duidelijk (meer info klik Nasca cultuur).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten