dinsdag 18 januari 2011

Ollantaytambo en Moray

Je kan hem bijna vastpakken deze oranje-gele "jugo de naranja" ... de Peruaanse fruitsapjes komen standaard versgeperst ... nothing better than the real thing ! Ollantaytambo -2792 m hoog in de heilige vallei gelegen-  is naast een stationnetje op de spoorlijn Cusco - Aguas Calientes, ook een uiterst charmant Inca-dorpje. Pittoreske straatjes worden voorzien van een decor van volwassen bergen en Inca ruïnes. Het leuke is dat bijna ieder straatje een stukje plaatselijke Patakancha rivier erdoor heeft lopen in de vorm van kleine kanaaltjes ... bijzonder zen !

Zen is eveneens de naam van Hermanski´s mp3 speler, een klein wonder der techniek, voor de klim van de plaatselijke berg Pinkulluna koos Hermanski de song "Just say yes" van Snow Patrol op de oortjes... niets houdt Hermanski dan ook tegen om deze berg te beklimmen, kenmerken van de berg zijn enkele rotsen die hoog op de westkant van de Pinkulluna de vorm aannemen van een indianentronie en tevens enkele graanschuren die tegen de bergwand geplakt zijn ...(zie foto) Deze schuren zijn hier geplaatst voor het vershouden van de granen, door windkoeling en de lagere temperatuur op deze hoogte. De Inca`s hadden trouwens overal in hun rijk deze voorraadschuren op berghellingen staan. Zij wisten dan ook -als 1 van de weinig beschavingen die op deze wereldbol rondgelopen hebben- de hongersnood uit hun rijk te bannen.
Voorbij de graanschuren ging het verder naar de bergtop. Het pad was niet echt duidelijk, het was meer je eigen weg zoeken ... De berg als metafoor voor het leven. De top bereiken bleek net iets te steil en te smal. Tijd voor plan b : van het uitzicht genieten op de valle sagrada. "This was all I wanted,  all I want": zong Gary Lightbody van Snow Patrol perfect getimed. De ruimte en rust die er heerst hoog boven de bergvallei is onbetaalbaar ... and all I wanted, na zo´n stevige beklimming !
Spaanse les klasgenoot Matthew heeft een maand in Ollantaytambo vrijwilligerswerk gedaan voor een Engelse organisatie. Hij wist te vertellen dat hij ging meespelen met de plaatselijke voetbalclub ... na 10 minuten was hij echter al doodop, happend naar adem en een hart dat tegen 200 per uur in zijn keel klopte. Ook al heeft hij op zeeniveau een goede conditie ... de hoogte kent geen genade !

Matthew vertelde ook dat in de Copa Libertadores (Zuid-Amerikaans Champìons League) het Braziliaanse Flamengo (uit Rio de Janeiro) een klacht hadden ingediend bij de Fifa ... omdat verschillende van Flamengo´s spelers aan de zuurstoffles moesten, nadat ze tegen het Boliviaanse Real Potosi op een hoogte van 4000 m een wedstrijd hadden moeten spelen ... van een thuisvoordeel gesproken !

De volgende dag, zondag, stonden de Inca ruïnes van Ollantaytambo op het menu ... die liggen tegenover de bijna beklommen berg Pinkulluna. Het ruïne complex heeft terrassen die tegen de berghelling stapsgewijs omhoog lopen, de muren van de terrassen houden wind tegen en absorberen zonnewarmte ... die warmte wordt dan weer gedurende de nacht afgegeven. Op deze manier creëerden de Inca´s een micro-klimaat zodat ze gewassen konden kweken, die normaal gezien niet op deze hoogte groeiden.  Bovenaan de terrassen liggen de tempel van de maan en de tempel van de zon ... en beneden ligt er een heel complex aan stroompjes en watervalletjes met namen als "Templo de Agua" and  "Baño de la Ñusta".. Deze tempels zijn er dus ter ere van zon, maan en water ... De Inca´s vereerden de elementen die de gewassen doen groeien !
 
Na een korte busrit van Ollantaytambo naar de stad Urubamba (stel u voor Hermanski geperst tussen twee ´gezette´ indianen mama´s) en vervolgens een taxirit van datzelfde Urubamba naar Moray  ... was Hermanski helemaal klaar voor het prachtige cirkelcomplex genaamd Moray.

Moray (3500 m) ligt op een steenworp afstand van het Andesdorpje Maras, en bestaat zoals u ziet op bovenstaande foto uit cirkels die stapsgewijs dieper de aarde ingaan. Het zijn 3 verschillende sites van cirkels ... Hermanski staat in de grootste van de drie sites. Het was een bijzonder warme dag, het toeval wil dat door de ligging van de cirkels er een extra temperatuurverschil is van maar liefst 15 graden tussen het middelpunt van de cirkels "abajo" en het hoogste punt "arriba". Het was dan ook puffen geblazen daar beneden in de onderste cirkel ... alsof je onder een loupe stond ! The Inca´s relight your fire ... daar in Moray !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten