dinsdag 18 januari 2011

La vida

"Let us discover the significance of birth and the joy of living" : stond er te lezen op een oude tempel in Kyoto Japan ... Hermanski las het en dacht, inderdaad ... dat hebben die Japanners mooi verwoord. Wat een prachtig geschenk het is om op deze planeet geboren te worden, wordt des te duidelijker ... als dat leven er plots niet meer is.

Hermanski is met zijn Spaanse leraar Fernando en medestudent Londenaar Matthew een bezoek gaan brengen aan 1 van de oudste kerkhoven van Cusco. Een plaats waar de dood heel nabij is. Op het kerkhof lagen de mensen boven elkaar begraven in enkele meters hoge betonnen constructies. In die constructie worden de kisten geschoven , voor elke kist zit een kleine ruimte, die met een raampje wordt afgedekt.
De kerkhoven in België hebben een beetje een bedrukte sfeer. In Cusco was die sfeer helemaal anders, iedere overledene heeft dus een soort van glazen altaartje waar de familie de dierbare herdenkt op een bijzonder mooie wijze. Bovenstaand graf is van een hombre die vol levensvreugde op de foto staat, de man is omringd door kleine dingen die herinneren aan zijn leven. Zo staan er enkele flessen van zijn favoriete bier (het plaatselijke merk Cusqueña), een bord met zijn favoriete eten, en ook zijn favoriet dessert een lekkere cake.

Ieder graf had zo een persoonlijke touch, eentje had bijvoorbeeld een basketballende Daffy Duck en andere basketmemorabilia, bij een ander graf stond er een miniatuur tv-set, met voor de tv een nogal gezette figuur, type Onslow, die op zijn gemak tv zit te kijken, zo uit het leven gegrepen ... Er stond ook een foto bij van deze man met feesthoedje op en in uitbundige stemming ... het bracht meteen een glimlach op Hermanski's gezicht ...  de begraafplaats in Cusco is echt een ode aan het leven !  

2 opmerkingen:

  1. Is dat een soort eerbetoon aan een overledene Tom, of vergis ik me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat klopt, Ferdi. Uitleg bij de foto's over la vida, Ollantaytambo en Moray komt eraan.

    BeantwoordenVerwijderen