zaterdag 1 januari 2011

¡Feliz año nuevo 2011!

Hermanski wenst al wie dit leest een fantastisch 2011 toe ... vanuit ´el ombligo del mundo´ Cusco !

Het Plaza de Armas -te zien op onderstaande foto- stond in vuur en vlam ... al vanaf een uur of 10 ´s avonds werd er naar lieve lust vuurwerk afgestoken (un poco loco als je het mij vraagt),  om klokslag 12 vormde zich een soort van menselijke rivier in de mensenmassa, een kleine menigte ging namelijk rondjes lopen rond het plein.. Dit gebruik zou volgens de overlevering de mensen die meelopen een jaar vol exotische reizen opleveren ... Het spreekt voor zich dat Hermanski ook meeliep in deze parade voor reislustige wereldburgers.

Plots komt er vanuit het niets een man uit de massa en wenst Hermanski uitbundig Happy New Year ! Het blijkt de mannelijke helft te zijn van het Franse koppel uit Bretagne waarmee Hermanski in Arequipa kerstavond heeft doorgebracht. Al vlug volgt zijn enthousiaste vriendin die me met drie kussen een feliz año nuevo toewenst ... voor ik het weet verdwijnen ze weer in de mensenmassa als een scène uit een absurde Nouvelle vague film ... later op de avond zullen ze nog eens kort opduiken in een discotheek ...   Ik blijf dit koppel in Peru tegen het lijf lopen ... op de condor cross in de Kolka vallei kwam ik ze voor de tweede maal tegen : 'salut les mecs, vous ici, pas possible` (in Hermanski's Jerommekes frans) ... en nu dus voor de derde maal op nieuwjaarsnacht in Cusco, soms leest het leven als een reisroman.

Over naar een ander Peruaans nieuwjaarsgebruik ... geel ondergoed ... de plaatselijke markt staat de dagen voor nieuwjaar vol met kraampjes die dat gele ondergoed verkopen. De gele kleur staat voor ´buena suerte´oftewel good luck in het nieuwe jaar ...

Met gele boxershort is Hermanski dus vol goed geluk 2011 binnengestapt ... andere geluksbrengers zijn de veelgekleurde kaarsen, eveneens verkrijgbaar op de markt, iedere kleur staat voor een ander thema ... vrede in de wereld, geluk in de liefde  ...  etc.

 Naast de kaarsen heb je ook kraampjes met ´dinero buena suerte´ brengers ...stapels met nepdollars en euro's die zich in 2011 natuurlijk in echte benjamins en euro's gaan transformeren.
 Maar niet alleen geld ... al je droomwensen voor 2011 kan je in miniatuurversie kopen ... auto´s, villas met  zwembad, reiskoffers (daar zijn die exotische reizen weer), flatgebouwen, diploma´s ... Hermanski heeft zich dan ook een heel mini-imperium aangeschaft  ... 2011 here I come !

Een ander gebruik is om klokslag 12 ... 12 druiven op te eten en bij iedere druif een wens te doen ! Ik wens een lekkere druif ... (nog 11 te gaan ;-)

Samen met de Peruaanse Yeny (receptioniste in mijn eerste hotel) en haar nicht heb ik het Peruaanse nieuwjaar doorgebracht. Eerst een ´Franse´loungebar, vervolgens de Plaza de Armas en als afsluiter een Peruaanse discotheca ! Boem Boem Pouw 2011 !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten